Overslaan naar content

Koen de Graaf

Werkplaatsinstructeur Grafiek (druktechnieken)

Als werkplaatsinstructeur bij ArtEZ Academie voor Art & Design Zwolle geeft Koen cursussen aan studenten en begeleidt hij hen praktisch wanneer zij met bepaalde technieken willen werken of experimenteren. Waarom kiest hij voor dit werk? En hoe is zijn contact met studenten binnen ArtEZ? Koen vertelt erover in deze story.

Enthousiasme in de werkplaats 

Als instructeur technische vaardigheden in de grafiekwerkplaats geef ik cursussen en begeleid ik studenten wanneer zij iets willen maken. Dat kan zijn voor een opdracht met bepaalde technieken of voor vrij werk. Meestal is mijn dag één grote verrassing, naast de geplande workshops zie ik wel wie er binnenloopt. Dan ben ik er om diegenen verder te helpen. Mijn enthousiasme voor de kunst kan ik volop kwijt in mijn contact met studenten. Ik breng graag over wat ik weet en merk dat studenten dat oppikken.  

Drang om te creëren 

De drang om dingen te maken en om anderen te helpen bij hun maakproces, is bij mij als kunstenaar groot. Mijn werk als werkplaatsinstructeur past daar perfect bij. In het eerste jaar dat studenten bij ArtEZ studeren, geef ik hen een cursus over het werken in de werkplaats. Daarna mogen ze vrij komen werken. De cursussen die ik geef, ontwikkel ik op basis van de opleiding die de studenten volgen. Aan een groep studenten van de opleiding Illustration Design leg ik veel technieken uit waarin tekenen belangrijk is. Voor studenten Graphic Design besteed ik meer aandacht aan digitale technieken, zoals Riso. Doordat ik de vrijheid heb om de cursussen die ik geef zelf vorm te geven, blijf ik fris en enthousiast. Het laatste wat ik wil, is in herhaling vallen en routinematig lesgeven. Daar hebben studenten niks aan.  

“Helpen, laten ontdekken, experimenteren en faciliteren in het technische proces; daar ben ik voor.” 

Story Koen de Graaf

Technische begeleiding 

Ik ben technisch aangelegd en geniet er dus van om technisch met het werk van studenten bezig te zijn; wat is hier misgegaan? Wat kun je hieraan verbeteren? Het helpen, laten ontdekken, experimenteren en faciliteren daarin, daar ben ik voor. Daarmee sta ik anders tegenover de studenten dan een docent: ik ben niet bezig met de studievoortgang, daar zijn docenten voor. Studenten stellen mij uiteraard wel vragen omdat ik weet wat het is om kunstenaar te zijn en in een creatief proces te zitten. Vragen als: wat moet je vragen voor werk? Wat doe je als je vastloopt? Die beantwoord ik vanuit mijn eigen ervaring. 

“Mijn werk bij ArtEZ en mijn kunstenaarschap zijn een mooie aanvulling op elkaar.”  

Koen ArtEZ

Elkaar verder helpen 

Tijdens mijn studie aan de Academie Minerva in Groningen heb ik veel met grafische technieken gewerkt. Tegen het einde van mijn studie had ik mijn eigen werkplaats met drukpersen, ruimte om te schilderen en nog veel meer. Lithografie als grafische techniek spreekt mij daarin met name aan omdat het een fysieke techniek is. Eigenlijk zet ik wat ik in mijn eigen werkplaats doe hier binnen ArtEZ voort. Alleen niet meer voor mezelf; hier help ik studenten verder. Mijn werk bij ArtEZ is daarmee een mooie aanvulling op mijn werk als beeldend kunstenaar, en andersom. Ik geniet tijdens mijn dagen bij ArtEZ van de sfeer hier in Zwolle; iedereen kent elkaar en wil elkaar vooruithelpen. Dat is fijn en er komen de mooiste dingen uit voort.

“Ik wil niet in herhaling vallen of routinematig lesgeven. Daar hebben studenten niks aan.”  

Koen ArtEZ

Gemotiveerde studenten 

Voordat ik bij ArtEZ begon, heb ik lang workshops gegeven in het voortgezet onderwijs op freelance basis. Wat een verschil met werken hier! Hier kiest iedereen heel bewust voor waar zij mee bezig zijn. De motivatie is enorm. Ik ben geen politieagentje, maar echt vakinhoudelijk bezig met de technieken die ik geef: lithografie, etsen en Riso. Mijn collega’s van de werkplaatsen zijn er voor de andere technieken: zeefdrukken, boekbinden, hoogdruk, letterzetten en keramiek. Samen bieden we studenten een volledig pakket aan.  

Werken bij ArtEZ

Lijkt het jou wel iets om bij ArtEZ te komen werken? Bekijk dan snel welke mensen we momenteel zoeken via onze openstaande vacatures.