Overslaan naar content

Joost Clement

HR-adviseur - Servicebedrijf 

Joost Clement werkt als HR-adviseur voor de masteropleidingen van ArtEZ en de Academie voor Art & Design Zwolle. Hij woont in Den Velde, gemeente Hardenberg en reist voor zijn werk op en neer tussen huis, Zwolle en Arnhem. Hoe bevalt dat? Joost vertelt erover in deze story.  

Flexibiliteit, vrijheid en vooruitgang 

Ik heb nog niet eerder voor een organisatie gewerkt waar het indelen van hoe, waar en wanneer je werkt zo natuurlijk gaat. Dat biedt enorm veel flexibiliteit. Dat was voor mij een belangrijk pluspunt toen ik besloot om als HR-adviseur in dienst te gaan bij ArtEZ. Ik had toen - in de maanden ervoor als freelancer - al ervaren hoe leuk het is om voor een onderwijsinstelling te werken. Ik voel dat ik hier echt iets kan toevoegen. De open, creatieve sfeer bevalt me; iedereen is respectvol naar elkaar, maar we dagen elkaar ook uit. Voor mij een fijne combinatie. 

Eigen agendabeheer 

Toen ik voor ArtEZ begon, wist ik dat ik niet drie dagen op locatie wilde werken. Als docent moet je natuurlijk voor de klas staan, maar als ondersteunend personeel heb je meer vrijheid hierin. Mijn reistijd en aanwezigheid op de verschillende locaties of vanuit huis, kan ik logisch plannen. De locatie Zwolle is voor mij drie kwartier rijden, Arnhem is twee uur rijden, best een stuk. Ik werk nu meestal twee dagen op locatie en één dag thuis. Doordat ArtEZ het thuiswerken zo goed heeft opgepakt, heb je als medewerker ontzettend veel vrijheid en flexibiliteit. Deze flexibiliteit maakt mij ook flexibeler wanneer er een keer een afspraak is op een dag dat ik eigenlijk vrij ben. Het werkt twee kanten op.  

“Binnen ArtEZ richten we ons op wat je wel al kunt.” 

Ruimte voor verschillende manieren van werken 

Naast veel flexibiliteit en ruimte binnen het praktische stuk, ervaar ik ook veel ruimte om zelf invulling aan mijn functie te geven. Er is niemand hier die zegt: ‘Dit is hoe wij het doen. Dus zo moet je het ook doen.’ Dat zou ook echt niet werken voor mij! In mijn vakgebied ben je namelijk specialist en doe je sommige dingen op je eigen manier. ArtEZ omarmt dit en ziet de meerwaarde van de verschillende manieren van werken die mensen meebrengen. Ook wanneer je ergens niet goed in bent, kun je dat aangeven. Dan wordt er gezocht naar een oplossing; is er bijvoorbeeld iemand anders die het kan oppakken? Binnen ArtEZ kun je trainingen volgen in vaardigheden die je wil verbeteren, maar daar word je niet toe verplicht. We richten ons op wat je wel al kunt.  

“Als organisatie heeft ArtEZ het thuiswerken heel goed opgepakt.” 

Joost ArtEZ

HR-adviseur aan het werk 

Als HR-adviseur houd ik me bezig met alle onderwerpen die te maken hebben met personeel en arbeidsomstandigheden. Dat doe ik voor de Academie voor Art & Design Zwolle en de masteropleidingen. De ene keer adviseer ik over ziekteverzuim, een andere keer over de werving van nieuwe medewerkers, een arbeidsconflict of de vraag: hoe kun je je team beter inzetten? Vanochtend sprak ik bijvoorbeeld een hoofd van de opleiding en een medewerker over het pensioen dat er voor die medewerker aan zit te komen. Vanmiddag houd ik me bezig met het beter inzetten van ons recruitmentsysteem. Daarna overleg ik over onze nieuwe employer branding strategie en heb ik een werkoverleg met directeuren over hoe we de toekomst qua personeel in willen gaan richten. Diverse dagen dus. Dat houdt het interessant voor mij. 

Terug naar de werkvloer 

De grootste groep medewerkers binnen ArtEZ bestaat natuurlijk uit onze docenten; inspirerende mensen die je echt betrekken bij wat ze doen. Zo ben ik laatst bij een les wezen kijken. Vanuit HR ben ik namelijk heel high-level bezig, maar ik wil ook weten hoe de lessen en het contact met de studenten gaan. Tijdens de les die ik bijwoonde, gaven studenten presentaties. Ik mocht meteen plaatsnemen in de jury. Erg leuk! Wat ik zag, is wat ik sowieso voel binnen ArtEZ: iedereen kan hier zichzelf zijn. Dat zie je al aan hoe iedereen hier zich op geheel eigen wijze kleedt. 

“Wat ik voel binnen ArtEZ, is dat iedereen hier zichzelf kan zijn.” 

Joost ArtEZ

Vrije tijd en vooruitgang 

Als ik niet aan het werk ben, klus ik graag en ben ik graag buiten. In mijn vrije tijd maak ik dingen van hout. Ik geniet van die combinatie van werken voor ArtEZ en de vrijheid om met mijn eigen interesses bezig te zijn. Veel collega’s bij ArtEZ werken part-time en hebben daarnaast een eigen (kunstenaars)bedrijf. Juist de mensen die met één been in het werkveld staan zijn gewild als werknemer bij ArtEZ. Zo weten zij immers het beste waar ze over praten. Ik vind dat erg leuk. Mensen van buiten het onderwijs - bijvoorbeeld uit het bedrijfsleven - brengen nu eenmaal een andere visie en aanpak mee. Dat zorgt ook voor vooruitgang. 

Werken bij ArtEZ

Lijkt het jou wel iets om bij ArtEZ te komen werken? Bekijk dan snel welke mensen we momenteel zoeken via onze openstaande vacatures.